OKB: Çdo shtet anëtar që i shet armë Izraelit ka ‘përgjegjësi’…

Çdo shtet anëtar i OKB-së që i shet armë Izraelit ka një “përgjegjësi” për përdorimin e tyre, tha një zyrtar i OKB-së.

“Ne duam të shohim të respektohen vendimet e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë . Ne duam të shohim rifillimin e financimit për UNRWA dhe sinqerisht të rritet duke pasur parasysh nevojat në rritje.

“Unë mendoj se çdo shtet anëtar që shet ose transferon armë ka përgjegjësi në lidhje me mënyrën se si ato armë përdoren kudo në botë,” u tha Stephane Dujarric gazetarëve në Nju Jork kur u pyet nëse OKB do t’u bënte thirrje vendeve anëtare të shkurtojnë financat dhe ndihma ushtarake për Izraelin, duke përfshirë ata që shkurtuan fondet për Agjencinë e OKB-së për Refugjatët Palestinë (UNRWA).

Dujarric përsëriti kërkesën e OKB-së për një armëpushim humanitar, lirim të menjëhershëm të të gjithë pengjeve dhe rritje të ndihmës humanitare.

Sipas Zyrës së OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (UNOCHA), ndërsa sulmet ajrore që synojnë Rafahun vazhdojnë të intensifikohen, ka pasur raportime për civilë që po largoheshin nga zona drejt Deir al Balah dhe kampit të refugjatëve An Nuseirat.

“Nuk ka ku të shkojë,” tha Dujarric, duke shtuar se zonat e mbrojtura që supozohej të ishin të sigurta, janë sulmuar.

“Të shkosh në veri nuk është e sigurt për shkak të mjeteve të pashpërthyera, për shkak të mungesës së strehimit. Tani, ka njerëz që lëvizin, por unë nuk jam në dijeni të ndonjë lëvizjeje masive të njerëzve”, shtoi ai.

Izraeli ka goditur Rripin e Gazës që nga sulmi i Hamasit më 7 tetor, duke vrarë të paktën 28,567 njerëz dhe duke plagosur 68,291 të tjerë, ndërsa rreth 1,200 izraelitë besohet se janë vrarë në sulmin e Hamasit.

Lufta izraelite në Gaza ka shtyrë 85% të popullsisë së territorit në zhvendosje të brendshme mes mungesës akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60% e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar, sipas OKB-së.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Një vendim i përkohshëm në janar urdhëroi Tel Aviv-in të ndalojë aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.